normalitate, futu-i…

într-un anume sens, mulţi cred că normalitatea e doar „dincolo”, unde dincolo e peste mări şi ţări, acolo unde curăţenia se face de la doamne-doamne, oameni-s cinstiţi pentru că aşa s-au născut, iar politica e la frac, joben şi saluturi simandicoase. mergînd pe ici pe colo prin cele patru zări văzui cîte ceva, iar utopiiile cu care crescurăm sunt doar „parţial-color”. pe lîngă kafkienele, impropriu spus totuşi, atitudini locale, lipsa de consistenţă a alegerilor te lasă uimit dacă chiar crezi că boala asta trece cu una cu două.

spunea cineva ca brucan a fost un fraier, iar ăia de s-au veştejit la obraz de patrioţi îs de-a dreptul tîmpiţi, ca să nu spun altfel. naivitatea cu care am crezut că doar ceaşcă-i originea răului, iar noi suntem ca fecioara maria, numa buni de zămislit mesii pe bandă rulantă, e explicabilă poate-n anii cincizeci, dar nu acum.
cînd stai şi judeci cum e cu băşcălia asta sprinţară ca spuma berii de lîngă mici, uiţi de toate imbecilităţile comise cu bună ştiinţă, chiar dacă-s aparent scuzabile. de ce oare nu putem avea aceeaşi atitudine faţă de prieteni, ca şi faţă de duşmani? primi-s prieteni, chiar dacă ne roagă să le sărim în ajutor şi cînd nu au dreptate. ăialalţi îs duşmani, deci le dăm la cap preventiv. de ce? de clanţa uşii e răspunsul corect.

în numele unei normalităţi parţiale ne zbatem să dovedim că albul e verde şi negrul maro. neaşezînd lucrurile la locul lor, chiar cu preţul unor nefericite interpretări partizane, te poţi trezi, şi nu e prima oară, cu bolovani în cap ceva mai tîrziu, cînd simpla respectare a unor norme de elementară civilizaţie îţi va fi imputată precum onoarea nereperată a zoiţichii. n-are a face că-ntre timp toată mahalaua a aflat de virginitatea pierdută prin tufişuri cu unii care spun că da şi alţii care zic că ba, dar eşti scos ţap ispăşitor pentru că… pentru ce, te întrebi pe bună dreptate? de fapt nu pe bună dreptate. cînd ai fi trebuit să tai, ai lipsit la apel şi ai mai dat o mînă de ajutor la oblojit isterii nocturne. nu are a face că zelul ţi-a fost preţuit la modul preş de toate zilele, dar acu vine onor prietenul să ţi-o tragă cu normalitatea lui. aia bună de plasat bonuri de masă la curvele de pe centură.

cum spuneam, toţi au dreptate. în ziua în care vom spune, cu durerile de rigoare, „fraţilor, am fost un dobitoc şi nu numai” atunci poate o să se mişte ceva. pînă atunci „la bulivar, birjar…”

12 gânduri despre &8222;normalitate, futu-i…&8221;

 1. Dane, eu raman partizan al normalitatii.

  „Ce nu stii, nu te poate rani”, zicea un personaj referindu-se la impletitura politica.

  Virginitatea pierduta in tufisuri, tre’ sa ramana … pierduta acolo, daca sabia moralitatii iti gadila gatleju’ pentru atata lucru.
  Poate fi scoasa la iveala numa’n conjunctura unui nivel atins ce permite acceptarea realitatii drept … reala, cu capacitatea depasirii momentului altminteri critic.

  Da’ frumos ai scris postarea asta !
  Imi place.

 2. Coborit scurt la Eroilor pus laptopu pe genunchi:

  Alte exemple: Nu exista programe, etc

  http://de.wikipedia.org/wiki/Partidul_Social_Democrat
  Partida Romilor are nevoie de ajutorul vostru

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partida_Romilor

  Partidul Ecologist Roman – Doctrina si Program care nu e

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Ecologist_Rom%C3%A2n

  PNCCD
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Na%C5%A3ional_%C5%A2%C4%83r%C4%83nesc_Cre%C5%9Ftin_Democrat

  si asa mai departe….
  Programele si ideile vin noaptea in vis, se trezesc brusc de dimineatza ,cad din pat , vin la Parlament si pe scarile de la intrare, spun jurnalistilor ce au visat noaptea.
  Din pacate nu stiti ce vor , ce vor sa faca , pe cine vor sa reprezinte si asa mai departe…
  Tot ce stiti este numai cine da un mic, o shepcutza sau un tzoi de tzuica…Restul vine de la sine…..

 3. Brucan: printre altele(jurnalist,etc) a fost diplomat in USA si ulterior la ONU. Ideolog si Consultant. Contact cu lumea Vestica, cercuri diplomatice , Think Tanks, etc,etc

  Politicieni romani in sensul pe care-l cunosc eu(traind pe alte meleaguri si facind parte de peste 22 de ani din cel mai vechi partid de aici) cu un program , structuri interne, forumuri de discutii,etc – NU Exista ,asta cel putin deocamdata .
  Ce exista actualmente in Romania sunt numai citeva NETZ-uri(cercuri,retzele) de interese financiare / economice pentru citeva grupuri mici , toate provenind din fostele structuri ale PCR-ului. Ca isi spun , PDL ,PSD sau altfel da dovada de fantezie dar nu de politica , program,structuri,etc,etc
  Exemplu:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Democrat_Liberal

  Iara vine Tramvaiu,iara plec scurt…

 4. Asa e! Ce l-am mai „unjurat” pe Brucan cand a zis de 20 de ani! Cum? Chiar asa de jos suntem noi? Noi care eram cu mintea plina de succesele epocii de aur si de beneficiile careia nu puteam profita numai din cauza lui nea Nicu!. Ce mai vrea si batranul asta? De unde stie el asa de bine?
  Iete ca stia! Na! Si stia si nea Nicu cand a zis ca o sa regretam noi ce-am facut!. Ma rog, aici a avut dreptate dar numai partial, el se referea la altceva. Noi am vazut cum e sa traiesti in „capitalismul original romanesc”.
  Oricum mie imi pare rau ca pe cand am ajuns si noi in capitalism, acesta isi da obstescul sfarsit si ne indreptam spre altceva… sunt curios cum o sa-i zica…
  Da, din 4 in 4 ani votam, nu pe cei care zic ca fac si dreg, ci mai degraba de ciuda si ca sa-i pedepsin pe cei care au fost… Oricum, nici unul nu e mai bun.

 5. Va inteleg perfect. Sau imi inchipui ca va inteleg.
  Ce mai rau nu e ca avem politicienii pe care-i avem, ci ca si cei din jurul nostru incep sa semene tot mai mult cu ei.
  Minciuni, minciuni, minciuni,…
  Bani, bani, bani,….
  Aroganta, aroganta, aroganta,…
  Ura, ura, ura,…
  Prostie, prostie, prostie,…

 6. la primul revelion liber, tim minte ca pe la miezul noptii ma intrebam oare cum o sa fie la noi peste zece ani. nu fusesem niciodata in occident, dar stiam ca e mai frumos ca in ungaria unde era mancare in alimentare si ca in rdg unde strazile erau luminate noaptea. am tinut minte senzatia pe care am avut-o cand mi-am pus intrebarea aia. era speranta si incredere. nu stiam atunic ca nu ceausescu era singurul rau din tara asta. la revelionul de peste zece ani mi-am adus aminte momentul. nu era cum sperasem, incepuse m deja sa-i dau dreptate lui brucan. m-am enervat. nu mai e mult si o sa vina si revelionul liber cu nr 20. cred ca nici macar n-o sa ma mai enervez. o sa-l trec cu multa, multa lamaie

 7. Brucan nu a fost fraier . S-a inselat numai la perioada de timp necesara(20 de ani =o generatie) unei treceri dintr-un sistem intr-altul(cu tot ce vrei tu ) Trecerea au inceput-o si o continua tot cei care faceau valuri La Ola in jurul lui Ceasca. Rezultatul se vede …Din patru in patru ani vine cite unul(sunt ei mai multi) sa va zica sa alegeti raul mai mic…care odata ales devine raul cel mare si se reia de la inceput..si asta de 20 de ani….vezi minastirea de la Curtea de Arges..Asta..pe scurt acuma, ca vine tramvaiu 5….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.