ars poetica

mă-ntrebi de ce scriu pe peretele ăsta în loc s-o fac direct pe un pergament sau papirus. îmi aduci argumentul că cei care vor veni îmi vor studia însăilările și vor diseca modul meu de a gîndi și a construi impecabilele scrieri finale. hm… întîi ar fi trebuit să știi că nimic nu-i impecabil, ci pentru un moment starea de grație e perfectă, dar cum toate curg și ea va deveni, cu timpul, imperfectă. apoi nu vreau să creez rețete pentru grafomani. a scrie nu e o virtute, mai curînd i-aș spune o boală, și cine-și închipuie că parnasul e un loc unde poate orișicine a pătrunde, va avea nenumărate dezamăgiri. după ce trecem stixul putem vorbi pe-ndelete despre nemurirea dată de scris. chiar mult timp după aia. și nu în ultimul rînd pentru că-i scump, iar creta e ca un timp de cîntărire al frazei, ce n-ar mai arata impecabilă, spun gurile rele, pusă direct pe aproape neschimbabilul papirus. gîndește-te la piatră. dacă aș folosi implacabila dalta în loc de răbdătorul cărbune inscripția ar fi o colecție de gropi.

nu crede ca rostirea e neapărat imuabilă , ghiorghios.

Reclame

2 gânduri despre &8222;ars poetica&8221;

  1. …dar, dacă, dragă Dan, scrierea chiar e, indiferent de „uneltele” folosite, „o colecţie” de „gropi”… înalte, în cerul poeziei?…

  2. vasile, e mai complicat. dubla perspectivă (groapă-boltă) e imediată, dar cine-și închipuie că lozincile (cutare scrie cu sînge…) folosesc la altceva decît o simplificare puerilă înseamnă că n-a citit vreo poezie vreodată. doar a silabisit un text.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s