amenda

Faptele:

4 aprilie. Ora 12.

Piața Miniș.

Trec pe lîngă Magazinul de pîine din piață unde doi polițiști tineri (un singur băț pe epoleți) discutau cu o doamnă. Aceasta se plîngea de vînzătoarea de la magazin. Eu intervin și-i iau apărarea doamnei cu pricina spunînd că vînzătoarea e o nesimțită și că are obiceiul să se certe cu clienții. Iese cea pe care o reclamam eu și-i spun și ei același lucru. Unul dintre polițiști îmi face semne să plec. Nu discret, ci disprețuitor. Mai spun că nu este încă interzis în această țară să ne spunem părerea și să luăm partea oamenilor vătămați și plec. Vine după mine în fugă unul dintre polițiști.
„CNP-ul dumneavoastră” îmi spune. I-l dictez, îl scrie în aparat, aparatul nu merge. Îi dau CI-ul. Aparatul nu merge. Mai cheamă întăriri. Întreb:
„Pentru ce vă trebuie?”
„Să vă verificăm!” răspunde întrebatul.
„Credeți că stați de vorbă cu vreun infractor?”
„Păi dacă e expirat?”
„Scrie data expirării acolo. 2073!”
Vin întăririle. Cinci polițiști. La niciunul dintre cei șapte nu le funcționează aparatele plătite din banii contribuabilului. Eu sînt unul dintre contribuabili și-i plătesc și pe cei care mi se adresează cu:
„Taci din gură că știm noi ce facem!”
Ei sînt șapte, noi sîntem doi. Pe cînd îi spuneam frumos agentului care îmi „controla” cartea de identitate că n-am timp de prostii, celălalt începe să urle la mine:
„Îți dau cinci mii de lei amendă! Și ție tot cinci mii de lei!”
(Între timp aflasem că doamna venise să ia o pîine pentru o bătrînă care nu putea să iasă din casă, iar vînzătoarea refuzase să-i felieze pîinea și doamna îi dăduse o palmă.)
Unul dintre polițiști se repede la o mașină de poliție și se întoarce cu un caiet pe care îmi notează datele din CI. Îmi dă CI-ul și plec.

29 aprilie

Locul: la ușa apartamentului în care stau.

O polițistă și un polițist îmi îmînează procesul verbal din 4 aprilie pe care îl vedeți mai jos. Mi s-a spus că pot depune contestație la judecătoria sectorului 3. Habar n-am cum să o fac și pe Internet nu am găsit. Poate vreun avocat să mă îndrumeze ce să fac? Problema e că n-am bani deloc. Pot să-i dau celui care mă ajută trei dintre cărțile mele, cele mai recente. Menționez că am 110 kg, 165 cm și 63 de ani împliniți. Cam cum puteam eu să împiedic șapte polițiști tineri să-și facă treaba? Cine dorește să mă ajute poate să-mi scrie la uhi4ge@yahoo.com 

p.s. am vorbit deja cu cineva. mulțumesc.

amenda

7 gânduri despre „amenda

  1. Cel mai bine era dacă iți vedeai de drum…Mai cred că toate amenzile date pe motiv de corona vor fi cândva anulate…mai ales dacă nu te-a găsit bolnav! Eu am zburat la mare când era interzis la 6 dimineață…după ce 2 luni nu am mai rezistat… să nu ies din casă!

  2. Da, da, am văzut io precis. Da’ și tu colțos. Zădărnicești eforturile neprecupețite ale autorităților de a ne scoate din covată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.